emo Mijn Stoomsloep (deel2)

  • Klaas Rodenhuis
  • Klaas Rodenhuis's Profielfoto Onderwerp Author
  • Offline
Lees meer
07 juni 2015 09:28 #14

MIJN STOOMSLOEP
DEEL 2


Datum 30-06-2009

Het is al weer een tijdje stil geweest, maar ik heb niet stilgezeten. Samen met joop hebben wij een bestaande stoommachine genaamd OSZI die ik nog had liggen van Regner weer opgeknapt en zo verbouwt dat deze in mijn stoomsloep kon staan.

Maar natuurlijk moeten we het wel testen en Joop zeg, bij de volgende keer vul ik mijn grote kist met water die is groot genoeg om de stoomsloep te laten varen (Zie Video)

Testbak

Proefvaart op stoom

Datum 21-12-2008

En dan was het zo ver ,na veel werk met de machine is het nu de beurt om te kijken of het kan varen op stoom. Het was goed weer op onze clubmiddag om uit te proberen .Binnen in ons clubgebouw heb ik de brander ontstoken en na ongeveer 10 min was de ketel op druk van 3 bar. En dan met allen naar buiten, Ik heb de boot in het water gezet.

en dan de knuppel naar voren en ja hoor het gaat varen , er komt nog wel stoom uit mijn machine maar dat gaat na een tijdje wel voorbij ,als alles goed heet is. Ik ben zelf heel tevreden hoe hij nu vaart. Hij reageert ook goed op het grote roer die er achter aan zit .

Het vaar beeld was mooi, zo de stoomsloep vaarde met deze machine alleen was de tijd erg kort, na ongeveer 10 min was de ketel al leeg en het volgende probleem was weer aangebroken. Hoe kon ik nou zien op afstand hoe vol of hoe leeg is mijn stoomketel, er moet een watermelder op komen die de waterstand in mijn peilglas aangeeft. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Heb van Reinhard een schema gekregen en die heb ik gebouwd na veel navraag en mogelijkheden is het gelukt om dit te maken.
Ook kwam Reinhard op het idee om een dunne coax kabeltje te gebruiken als sensor en deze in de peilglas te stoppen, Ook dit is gemaakt en zit er nu ook in.Bij de eerste test ging het natuurlijk niet zo ik gehoopt had, hij meet geen gedistilleerd water ! Bij navragen kreeg ik te horen dat ik beter regen water kon gebruiken, nou dat kwam dan mooi uit want ik had op mijn balkon een Jerrykan staan met regenwater, dus daar maar weghalen en Wat gebeurt er nou weer!! de hele bovenkant knap in diverse stukken. Gelukkig bleef er nog water genoeg over om over te gooien in een andere 5ltr Jerrycan.Nieuwe 2 cilinder stoommachine e

Ondertussen was Joop bezig met een andere stoommachine die iets kleine was dan die er nu in staat, een maand geleden was die ook klaar en ben toen op een zaterdag bij joop geweest om alles weer aan te passen en passend te maken in de stoomsloepDe nieuwe machine van 4 kanten op de foto gezet

Joop je heb een mooi stukje werk verricht en werkt zo je had verwacht ook erg goed.


Ook met de nieuwe 2cilinder stoommachine is een testvaart gemaakt, in de stoomsloep en het is wel erg mooi als je de stoom uit de schoorsteen ziet komen

Please Inloggen to join the conversation.