emo Mijn Stoomsloep (deel1)

  • Klaas Rodenhuis
  • Klaas Rodenhuis's Profielfoto Onderwerp Author
  • Offline
Lees meer
14 mrt 2015 13:23 #3


MIJN STOOMSLOEP

Nu mijn stoommachine gestalte krijgt dat het gebruikt kan worden in een stoomsloep, moet ik er wel aan begingen om er een te bouwen. Dus werkruimte gemaakt in huis om te bouwen.
In een Duits talig stoomboekje DAMP 13 stond een mooi model die ik wel wilde maken.Heb het boekje meegenomen om van de tekeningen die in het boekje staan 3 kopieën te maken

Foto 2

Foto 3

Foto 4


Van Foto 3 heb ik 4 kopieën gemaakt waarvan 2 gespiegeld waren, door midden geknipt en de goede helften weer aan mekaar geplakt zoals bij Foto 5 en Foto 6

Foto 5

Foto 6

Foto 7


Toen heb ik de tekeningen 4 en 5 op ware grote gekopieerd die ik wilde hebben. De stoomsloep wordt 25 cm breed en 1 meter lang.
Het leek mij ook beter om van Foto1 en Foto 6 een tekening te laten maken op ware grote ,zodat ik daar ook gegevens van af kan halen.Dit heb ik bij Arend Kopieershop laten doen, was even wat rekenwerk voor hun, maar ze zijn er uitgekomen.

Foto 8


Van Foto 4 en 5 heb ik van ieder 10 kopieën gemaakt deze heb ik langst de buiten kant van de spant uitgeknipt zo dat ik 13 spanten heb van papier. Toen 6 mm multiplex gehaald en deze laten zagen in plankjes van 22 x 26 cm en hierop heb ik de papieren spanten opgeplakt. Ook in de kelder had ik nog 8 mm triplex liggen waar ik de kiel uit kon zagen. (zie Foto 9)

Foto 9


Nu maar de figuurzaag uit de la halen en het figuurzaag plankje op de tafel geschroefd, zo dat ik kon beginnen met het zaag werk,wat een werk was dat ? en het was ook nog wel warm thuis (dan zaag ik me ook nog in mijn vinger) Auw Auw Auw

Foto 10

Foto 11


Toen ik alles had gezaagd en de sparingen in de kiel had gemaakt zette ik alles eens los in mekaar kijken hoe het zal gaan worden (Zie Foto 12)

Foto 12


Nu is de beurt om de schroefas er in de kiel te bouwen ,moet zeggen dat het me aardig is gelukt

Foto 13


Nu ben ik bezig om alle spanten op mijn werkplank te lijmen zodat ik straks kan beplakken.
Ik had nog eiken latten liggen ,die waren eigenlijk voor een andere boot bedoelt maar komen nu mooi van pas voor deze sloep. De latten hadden een lengte van 1400 x 8 x 2 mm, maar natuurlijk had ik niet genoeg(dat denk ik) dus Henk Weites gevraagd of hij nog eiken hout had. Henk zij mij dat hij geen hout meer had, maar wilde wel de latjes zagen als ik hout had, dus maar naar de hobbyzaak voor een eiken houten plank. Had er 1 gevonden deze had een lengte van 2000 x 65 x 20 mm en zo ben ik naar Henk gegaan en hij heeft de eikenplank tot kleinere stroken gezaagd. Nu heb ik genoeg om de romp van de sloep te beplanken.
Nu is het tijd om de eerste lat te plaatsen aan de spanten van mijn sloep (Zie Foto 14 en 15) Het begin is er!

Foto14

Foto15


Om de latten de ronding te geven van de spant wordt deze eerst ongeveer 15 minuten in lauw water gelegd, Door dit te doen moest ik eerst naar de bouwmarkt. Bij de bouwmarkt heb ik een 2 meter halve regenbuis van 6 cm gekocht met twee eindkappen. Deze heb ik thuis op lengte gezaagd, de lengte die ik wilde hebben om mijn latten totaal nat te maken en voor mij kwam dit uit op 1,20 meter . De twee eindkappen er op gelijmd laten drogen en kijken of ze waterdicht waren,en ja ze waren dicht. Nu kon het lauwe water erin.

ER ZIJN OOK ANDERE METHODES OM JE HOUT ROND TE BUIGEN

Deze bijlage is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


De eerste lat heb ik eerst bij het begin iets afgeschuind zo dat hij makkelijker in de sleuf pas die ik had gemaakt in mijn kiel. (Foto15) De lat in het water gelegd en een kwartier zitten wachten, de lat er uit gehaald met de schuine kant in mijn kiel gestoken en langst de streepjes die ik had gemaakt waar de bovenkant was van mij sloep gelegd en vast gezet met klemmen en wasknijper. Deze heb ik eerst laten drogen om te kijken wat het resultaat zal zijn. en toen met houtlijm gelijmd.
Zo ook de tweede lat en ga maar door (zie foto 16 en 17)
Het lijmen van de latten gebeurt zowel links als rechts ,dit doe ik om kromtrekken te voorkomen

Foto 16

Foto 17


Het is nu 01sept 2007 en het beplanken van de romp loop op het einde, nog een paar op maat maken en vastzetten dan is deze klus geklaard (zie foto's 18 en 19)

Foto 18

Foto 19


Op 04 sept 2007 was het dan zo ver , de romp was dicht (zie foto 20)

Foto 20


Nu deze klus klaar is komt het schuurwerk om de hoek kijken, nu zoveel mogelijk alles gladschuren en daar gaat veel tijd in zitten .
Vervolg

Zo het schuren is tot nu toe gedaan ,ik vindt het wel goed zo. Dus heb ik de beits voor eiken (bedankt Henk.W) er op gebracht, nu wordt die nog iets bruine van kleur dit heb ik met de kwast opgebracht en na ongeveer 3 minuten wachten zodat alles er mooi kan intrekken, de overtollige beits met een droge doek afgeveegd.
Nu ik alles goed schoon gemaakt heb en stofvrij is gemaakt, ben ik zaterdag morgen 05 -04-2008 de zolder opgegaan en het flesje wat ik van Reinhard heb gekregen open gemaakt ,dit heb ik met een platte kwast op de romp aangebracht , dit dunne vloeistof is ervoor om de kleine poriën te dichten daarom heet het ook poriënvuller. Het was goed dat ik dit op de zolder heb gedaan want het stonk wel erg veel !!!

Foto21


Vervolg


Op zaterdag 3 mei 2008 ben ik de zolder opgegaan om weer even wat te doen aan mijn stoomsloep
Mijn bedoeling was toch om een waterlijn te maken en de onderkant van mijn stoomsloep zwart te maken,dus de waterlijn van de tekening overgenomen en met potlood op de romp aangemerkt,en toen met tape deze rond om de stoomsloep vastplakken, heb nog wat ruw geschuurd en toen schoongemaakt .
Het zwarte potje verf opengemaakt en met een roerstok in de verf rond zitten te draaien en toen maar met de kwast de verf op de romp gesmeerd

Foto 22 [1ste Laag zwarte verf ]

Foto 23 [ 2de Laag zwarte verf ]


Ik was niet te Vreden over de zwarte kleur, het witte van mijn grondverf kwam er nog door
dus weer schuren en nu behandelen met grijze grondverf

Foto 24


En toen weer met de zwarte verf er over heen en daarna de jachtlak van de Gamma er op gedaan , Totaal 3 lagen

Foto 25


Nu de lak droog is, heb ik de stoomsloep van de plank gehaald en op zijn kiel gezet zodat is met de boven kant verder kan gaan.

Foto 26

Foto 27


Heb de betreffende spanten door gezaagd om zo een groot gat te krijgen waar straks mijn stoommachine en ketel moet staan. De zijkanten heb ik weer opgevuld met een houten lat zodat daar mijn 2 cm hoge rand kan worden gelijmd. Zie Foto 28 en 29

Foto 28

Foto 29


Datum 21-06-2008

De Ronding zit nu gelijmd in de sloep, het ging niet zo ik het zo graag wilde hebben. De eerste ronding van 2 cm hoog ging goed alleen had ik vergeten om ook de voorkant naar boven had moeten lopen,dus dan maar een tweede ring van 2 cm er om lijmen, maar dit ging niet goed omdat deze knapte bij het bijbuigen van de ronding, wat nu dan!- maar meerdere kleine latjes op mekaar gelijmd, deze waren wel eerst rond gebogen zoals op foto 27 te zien is. er zijn 3 latjes op mekaar gelijmd en toen op de andere ronding gelijmd toen afgetekend hoe de ronding moet lopen en deze met de dremel met ronde zaagblad de overtollige hout weg gezaagd. het resultaat is te zien op foto 30 en foto 31

Foto 30

Foto 31

Nu naar de volgende stap
HET DEK


Datum 25-06-2008

Ben nu een week bezig met het beplanken van het voordek en dit is het resultaat

Foto 32


Zaterdag 05 -07-2008

Zo het is zover de romp is bekleed met eiken latjes nu nog bij werken en schuren en dan is het bijna een jaar geleden dat ik ben begonnen met het bouwen van deze stoomsloep. Het was bouwvak 2007 toen ik de eerste spanten aan het uitzagen was en nu bijna bouwvak 2008 en de romp is lat dicht, ik heb er natuurlijk geen 365 dagen aan gewerkt, denk dat ik ongeveer 6 maanden aan gewerkt heb om dit te behalen.

Foto 33


Nu verder met afwerken (dus schuren) en lakken.
Ik heb natuurlijk ook even gekeken of mijn stoommachine met ketel in de boot past, en waarachtig hij past er in

Foto 34


Maar dit is weer een andere fase hier ben ik nog niet aan toe.

Datum 19-07-2008

Ik ben nog even met de zitplaats bezig geweest, hier op staan twee banken en een stuurkolom even een kleine impressie van die dingen,
De stuurkolom moet ik nog maken , maar dit is even afhankelijk van de bemanning grootte

Foto 35

Foto 36
[attachment:9]Foto42.jpg[/attachment

Foto 37


Het roer is nu ook klaar en kan er achter gemonteerd worden. De servo voor het bedienen van het roer zit er nu ook in en de buizen waar de staalkabel inloop heb ik met veel moeite er in gelijmd .Tot nu toe voldoet hij goed

Foto 38

Foto 39


Datum 29-9-2008

Ben op een zondag middag met mijn stoom sloep aan het varen geweest, ja niet op stoom maar op lucht, de compressor aan de kant en een stuk slang aangesloten op mijn ketel en lucht inblazen en zo kon ik kijken of mijn machine de sloep in beweging kon brengen maar het bleek dat ik er ook nog meer gewicht in moest leggen om de sloep op de waterlijn te krijgen. en dat heb ik nu opgelost met lood onder in de sloep te plaatsen (zie foto 39)

Foto39

Vlonder

Datum 30-09-2008

Ik heb ook de vlonder gemaakt die boven de stoommachine zit, dus er wordt nog wel gewerkt ook duurt het soms wat lang
Foto 40

Please Inloggen to join the conversation.